Χριστούγεννα στον κόσμο

Μια σύντομη περιήγηση στους διαφορετικούς τρόπους που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη. Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα.

Τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία είναι απλώς μια ευκαιρία για γιορτή και, μάλιστα, εορτάζονται με στολισμό δέντρου, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κατανάλωση junk food.

τα χριστουγεννα στον κόσμο

Κάπου τα μπέρδεψαν οι παραδόσεις κι έτσι ο Άγιος Βασίλης κατάγεται από την Καππαδοκία για τους Έλληνες, από τη Λαπωνία για τις βόρειες χώρες και από κάποια απροσδιόριστη παγωμένη χώρα για μεγάλο μέρος του πλανήτη. Η παραμονή των Χριστουγέννων στα πολύ βόρεια της Φινλανδίας είναι η πιο σημαντική μέρα των εορτών, αφιερωμένη στους νεκρούς. Τα αναμμένα κεριά μετατρέπουν τα νεκροταφεία σε απέραντες φωτισμένες εκτάσεις και τα πάντα στολίζονται με το κόκκινο φυτό «αλεξανδρινό»..

Στο δέντρο, τα παιδιά βάζουν μικρούς σάκους σε σχήμα κάλτσας που περιέχουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του βέλγου Άγιου Βασίλη, ώστε να τους βρουν γεμάτους με δώρα την άλλη μέρα.

Στο Βέλγιο, ξεχωριστή θέση έχουν οι εορταστικές λιτανείες και οι υπαίθριες παραστάσεις, στις οποίες ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιοί, ντυμένοι με χριστουγεννιάτικες στολές, αναπαριστούν σκηνές από τη Θεία Γέννηση με εξαιρετικά κομψό και καλλιτεχνικό τρόπο. Στο δέντρο, τα παιδιά βάζουν μικρούς σάκους σε σχήμα κάλτσας που περιέχουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του βέλγου Άγιου Βασίλη, ώστε να τους βρουν γεμάτους με δώρα την άλλη μέρα.

Η Γαλλία, όπως και η Αγγλία δίνουν έμφαση στο καλοφτιαγμένο φαγητό που αποτελείται από πολλά πιάτα γαλοπούλας γεμιστής, κρεατόπιτας και γλυκών σε απαραίτητα λευκό τραπεζομάντηλο με κόκκινα στολίδια.
Η Δανία και η Ελβετία αγαπούν τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια, φτιαγμένα από άνθη αλεξανδρινών φυτών και λαμπερά στολίδια. Το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο είναι αγαπημένο έθιμο όχι μόνο εκεί αλλά σε όλες τις βόρειες χώρες και πρόκειται για ένα βάζο με δώρα. Το τελευταίο δώρο ανοίγεται από τα παιδιά στις 25 Δεκεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που κορυφώνεται η προσμονή της μεγάλης γιορτής.

ήθη έθιμα και παραδόσεις από τα χριστουγεννα σε όλο τον κοσμο

Στην Πολωνία, η αποχή από τα γλυκά μέχρι τα Χριστούγεννα θεωρείται ότι συμβάλλει στην προσωπική γαλήνη και αρμονία. Στο γιορτινό τραπέζι των Πολωνών, υπάρχει πάντα ένα επιπλέον πιάτο, που συμβολίζει ότι όποιος πεινάει είναι καλοδεχούμενος να έρθει για φαγητό.

Τα κλαδιά της κερασιάς αποτελούν στην Τσεχία την κυριότερη διακόσμηση, μαζί με γιορτινά στολίδια και άνθη. Αν μάλιστα, τα κλαδιά ανθίσουν, τότε τα κορίτσια έχουν καλές προοπτικές για γάμο.


H O M E