Καταδίκη της φαρμακοβιομηχανίας Servier για εκατοντάδες θανάτους


Με πρόστιμο 2,7 εκατ. ευρώ καταδικάστηκε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Servier, για το φάρμακο Mediator, που φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Επιβαρυμένη εξαπάτηση, ανθρωποκτονίες και τραυματισμοί εξ’αμελείας, είναι οι κατηγορίες για το υγειονομικό σκάνδαλο. Αντίθετα, η φαρμακοβιομηχανία απαλλάχτηκε από την κατηγορία της ‘απάτης’.

Το Ν° 2 της εταιρείας, ο Jean-Philippe Seta, δεξί χέρι του ιδιοκτήτη Jacques Servier που πέθανε το 2014, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Στο εδώλιο και ο δημόσιος Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (ANSM) που κατηγορήθηκε γιατί αργοπόρησε να παύσει την κυκλοφορία του φαρμάκου και καταδικάστηκε σε 303.000 ευρώ πρόστιμο.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι ο δημόσιος οργανισμός απέτυχε στο ρόλο της υγειονομικής και φαρμακευτικής αστυνόμευσης και έλαβε την μέγιστη ποινή των 225.000 ευρώ για «ανθρωποκτονίες και τραυματισμούς εξ’ αμελείας».

Προστίθενται επίσης πρόστιμα ύψους 78.000 ευρώ.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου οφείλεται αποκλειστικά στην πνευμολόγο από την πόλη Βρέστη, Irène Frachon, που χαρακτήρισε βιομηχανικό έγκλημα το Mediator κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα απο τα σοβαρότερα υγειονομικά σκάνδαλα στη Γαλλία.

Έχουν αποζημιωθεί 4.000 άτομα για περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπάρχουν ακόμη 600 καθυστερημένες περιπτώσεις, 10 χρόνια αργότερα, τονίζει η πενυμονολόγος.

Η φαρμακοβιομηχανία Servier αρνείται ότι εξαπάτησε. Πιθανώς θα ασκηθεί έφεση.

Το 2009, το φάρμακο αποσύρθηκε στη Γαλλία, αφού το είχαν καταναλώσει πέντε εκατομμύρια άνθρωποι.

Το Mediator, κυκλοφόρησε το 1976 ως φάρμακο για τον διαβήτη, αλλά χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως περιοριστικό του αισθήματος της πείνας. Θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων και πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, μιας σπάνιας και θανατηφόρας πάθησης, η οποία ενδεχομένως προκάλεσε μακροπρόθεσμα 2.100 θανάτους.

Το 2015, τα δικαστήρια αναγνώρισαν την αστική ευθύνη των εργαστηρίων Servier.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Resource website link

ΚΕΛΥ ΜΑΒΙΛΗ

Γεια σας, με λένε Κελυ Μαβίλη και ειμαι εκδότρια του <a href="https://nemecismag.gr/">nemecismag.gr</a>. Μου αρέσει η αρθρογραφία και το hobby μου είναι να ταξιδεύω σ εόλο τον κόσμο και να γράφω για αυτά που βλέπω και με εντυπωσιάζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «Όμικρον» βάζει φρένο στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης

Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης «πάτησε φρένο» τον Δεκέμβριο καθώς η  νέα έξαρση των μολύνσεων με Covid-19 περιόρισε την ανάπτυξη στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών του μπλοκ, ενώ θα μπορούσε να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη εάν επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Καθώς η παραλλαγή «όμικρον» εξαπλώθηκε ταχύτατα κατά τo τέλος του περασμένου έτους, οι κυβερνήσεις επανέφεραν […]

Read More
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απροετοίμαστος ο πλανήτης για μια νέα πανδημία

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστη» για την επόμενη πανδημία, προειδοποιεί η έκθεση που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση για δεύτερη φορά του Παγκόσμιου Δείκτη Ασφάλειας Υγείας (2021 Global Wellbeing Protection Index), ο οποίος κατατάσσει 195 χώρες ανάλογα με την εκτιμώμενη ικανότητά […]

Read More
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καμπάνα» πάνω από €1 δισ. στην Amazon από την Ιταλία

Αγαπητοί φίλοι, Στο Euro2day.gr θέλουμε η επικοινωνία μας να είναι αυτή που έχετε επιλέξει. Σεβόμενοι τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία* αλλά και με γνώμονα τη συνεχή προσπάθεια για παροχή των βέλτιστων δυνατών υπηρεσιών, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των ενημερώσεων που λαμβάνετε και μπορείτε να τις αλλάξετε ανά πάσα στιγμή. Μείνετε μαζί μαςΟρίστε εδώ τον τρόπο […]

Read More