Καταδίκη της φαρμακοβιομηχανίας Servier για εκατοντάδες θανάτους

[ad_1]

Με πρόστιμο 2,7 εκατ. ευρώ καταδικάστηκε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Servier, για το φάρμακο Mediator, που φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Επιβαρυμένη εξαπάτηση, ανθρωποκτονίες και τραυματισμοί εξ’αμελείας, είναι οι κατηγορίες για το υγειονομικό σκάνδαλο. Αντίθετα, η φαρμακοβιομηχανία απαλλάχτηκε από την κατηγορία της ‘απάτης’.

Το Ν° 2 της εταιρείας, ο Jean-Philippe Seta, δεξί χέρι του ιδιοκτήτη Jacques Servier που πέθανε το 2014, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Στο εδώλιο και ο δημόσιος Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (ANSM) που κατηγορήθηκε γιατί αργοπόρησε να παύσει την κυκλοφορία του φαρμάκου και καταδικάστηκε σε 303.000 ευρώ πρόστιμο.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι ο δημόσιος οργανισμός απέτυχε στο ρόλο της υγειονομικής και φαρμακευτικής αστυνόμευσης και έλαβε την μέγιστη ποινή των 225.000 ευρώ για «ανθρωποκτονίες και τραυματισμούς εξ’ αμελείας».

Προστίθενται επίσης πρόστιμα ύψους 78.000 ευρώ.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου οφείλεται αποκλειστικά στην πνευμολόγο από την πόλη Βρέστη, Irène Frachon, που χαρακτήρισε βιομηχανικό έγκλημα το Mediator κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα απο τα σοβαρότερα υγειονομικά σκάνδαλα στη Γαλλία.

Έχουν αποζημιωθεί 4.000 άτομα για περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπάρχουν ακόμη 600 καθυστερημένες περιπτώσεις, 10 χρόνια αργότερα, τονίζει η πενυμονολόγος.

Η φαρμακοβιομηχανία Servier αρνείται ότι εξαπάτησε. Πιθανώς θα ασκηθεί έφεση.

Το 2009, το φάρμακο αποσύρθηκε στη Γαλλία, αφού το είχαν καταναλώσει πέντε εκατομμύρια άνθρωποι.

Το Mediator, κυκλοφόρησε το 1976 ως φάρμακο για τον διαβήτη, αλλά χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως περιοριστικό του αισθήματος της πείνας. Θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων και πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, μιας σπάνιας και θανατηφόρας πάθησης, η οποία ενδεχομένως προκάλεσε μακροπρόθεσμα 2.100 θανάτους.

Το 2015, τα δικαστήρια αναγνώρισαν την αστική ευθύνη των εργαστηρίων Servier.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ[ad_2]

Resource website link

ΚΕΛΥ ΜΑΒΙΛΗ

Γεια σας, με λένε Κελυ Μαβίλη και ειμαι εκδότρια του <a href="https://nemecismag.gr/">nemecismag.gr</a>. Μου αρέσει η αρθρογραφία και το hobby μου είναι να ταξιδεύω σ εόλο τον κόσμο και να γράφω για αυτά που βλέπω και με εντυπωσιάζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Σλοβακία πλήρωσε με «όρους Πούτιν» για το φυσικό αέριο

[ad_1] Η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP) ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξηγήσει σε οδηγία της αυτή την εβδομάδα με ποιο τρόπο οι χώρες-μέλη της ΕΕ μπορούν […]

Read More
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αδικά» χάθηκαν 240.000 άνθρωποι από την πανδημία στις ΗΠΑ

[ad_1] Περίπου 240.000 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 από τον Ιούνιο του 2021 και μετά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν γίνει «έγκαιρα» εμβολιασμοί, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Forbes, που επικαλείται έρευνα του Kaiser Spouse and children Foundation. Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει πως το 60% του συνόλου των θανάτων των ενηλίκων εξαιτίας επιπλοκών της […]

Read More
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω σιδηροδρόμου

[ad_1] Έμποροι εξήγαγαν τις πρώτες προμήθειες ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη σιδηροδρομικώς καθώς τα λιμάνια της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα λόγω της ρωσικής εισβολής, ανέφερε σήμερα η συμβουλευτική υπηρεσία για θέματα του αγροτικού τομέα APK-Tell. Η Ουκρανία είναι μία σημαντική παγκοσμίως χώρα παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών και σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της μεταφέρονται συνήθως με πλοία […]

Read More