Κωδικό αλφάβητο για ανθρώπους με αχρωματοψία


Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που μέσω του Οργανισμού Τουρισμού «δίνει χρώμα» στη «μουντή συννεφιασμένη μέρα» των ανθρώπων που πάσχουν από αχρωματοψία, προκειμένου να αντιληφθούν τις σημάνσεις στους χάρτες της πόλης, των μνημείων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος. Πρόκειται για την υιοθέτηση και εφαρμογή του κωδικού αλφάβητου Colour Insert, ο οποίος αντικαθιστά τα χρώματα με σύμβολα και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αχρωματοψία να κατανοήσουν τα νοήματα και τους συμβολισμούς που παρουσιάζονται με χρώματα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, στόχος του Οργανισμού είναι «να ανοίξει τον κόσμο των πληροφοριών και να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα άτομα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη Θεσσαλονίκη, η οποία θέλουμε να είναι μια ανθρώπινη πόλη». Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως υπενθύμισε, που ο ΟΤΘ, πριν από περίπου τρία χρόνια, συνεργάστηκε με τη ΣΥΖΩΗ και δημιούργησε τον οδηγό της πόλης σε κώδικα Braille, για να μπορούν και τα άτομα με προβλήματα όρασης να περιηγούνται στο portal του Οργανισμού, το Thessaloniki Journey.

Η εν λόγω δράση του ΟΤΘ γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κινητικών και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και τον Οργανισμό Coloration include-sistema de identificacao de cores para daltonicos της Πορτογαλίας.

Η καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη, διευθύντρια στο Εργαστήριο Προσαρμοσμένης άθλησης, ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, και επιστημονική συνεργάτιδα του προγράμματος ColorADD, εξήγησε πώς αυτός ο κώδικας δίνει πρόσβαση στα άτομα με αχρωματοψία σε όλους τους τομείς του αθλητισμού και περιέγραψε τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο ως «μια μουντή συννεφιασμένη μέρα».

Ο Μiguel Neiva, ιδρυτής και δημιουργός του Κώδικα ColorADD, από́ την Πορτογαλία, εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο κώδικας, ενώ ο Μιχάλης Λιολίδης, από τον οργανισμό Νoriaki Kano laboratories για την ανάπτυξη του κώδικα στην ΝΑ Ευρώπη, αναφέρθηκε στους τομείς όπου μπορεί να βρει εφαρμογή, σημειώνοντας ότι πέραν της απλής ενημέρωσης, ο κώδικας ColorADD βοηθάει τα άτομα με αχρωματοψία να κατανοήσουν σημάνσεις που αφορούν και την ασφάλειά τους.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης, ο κ. Λιολίδης παρουσίασε τις σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης «μεταφρασμένες» με τον κώδικα ColorADD και τις προσέφερε στην πρόεδρο του ΟΤΘ ως έκπληξη.

Supply link

ΚΕΛΥ ΜΑΒΙΛΗ

Γεια σας, με λένε Κελυ Μαβίλη και ειμαι εκδότρια του <a href="https://nemecismag.gr/">nemecismag.gr</a>. Μου αρέσει η αρθρογραφία και το hobby μου είναι να ταξιδεύω σ εόλο τον κόσμο και να γράφω για αυτά που βλέπω και με εντυπωσιάζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΑΞΙΔΙΑ

SOS από ξενοδόχους για τη ρευστότητα

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και την έλλειψη ρευστότητας κρούουν οι ξενοδόχοι με επιστολή τους προς το επιτελείο της κυβέρνησης, ζητώντας τη λήψη τριών μέτρων για τη στήριξη των μονάδων τους. Οπως αναφέρουν, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η νέα παραλλαγή σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους […]

Read More
ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνές σεμινάριο για το μέλλον του κλάδου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Κοινό Σεμινάριο (Joint Seminar) που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” στην Αθήνα με θέμα «BEST MED & SMARTMED: Ανταλλαγή καλών πρακτικών και δημιουργία συνεργειών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου ΒΕST MED, που χρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG MEDITERRANEAN […]

Read More
ΤΑΞΙΔΙΑ

Αισιοδοξία TUI για το τουριστικό καλοκαίρι του 2022

Επαναφορά της τουριστικής κίνησης σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα του 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει για το καλοκαίρι του 2022, με βάση τις υπάρχουσες προκρατήσεις, ο Φριτς Γιούσεν, διευθύνων σύμβουλος της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η TUI, στο πλαίσιο […]

Read More